Wijkplatform Geleen

Geleen Krawinkel

Krawinkel 

(LimburgsKraonkel) is een wijk in de voormalige gemeente Geleen die sinds 2001 behoort tot de gemeente Sittard-Geleen. De wijk is ontstaan uit de voormalige buurtschap Krawinkel, dat samen met de buurtschappen LutteradeOud-GeleenSpaans Neerbeek en Daniken de gemeente Geleen vormde. Sinds 1840 maakt Krawinkel deel uit van de kerkparochie Lutterade-Krawinkel. Veelal worden beide wijken tezamen als één wijk betiteld.

Geschiedenis

In de 18e en 19e eeuw was Krawinkel naast de landbouw bekend om zijn kleine industrie, zoals leerlooierijen, spijkerindustrie, smidsen enz. die veelal gebruik maakten van het water uit de door het dorp stromende Cötelbeek. Later werd deze beek binnen de grenzen van Geleen geheel overkluisd.

Krawinkel was tot halverwege de 19e eeuw een tamelijk geïsoleerde kern, ongeveer twee kilometer ten zuidwesten van het toenmalige dorp Opgeleen (het huidige Oud-Geleen) gelegen, aan de rand van de Graetheide. Het was een lintdorp van meer dan een kilometer lengte aan een weg die van de Sint-Janskluis naar de Graetheide liep. De aanleg van de rijksweg Maastricht - Nijmegen tussen 1840 en 1845 haalde het gehucht voorgoed uit zijn isolement en twintig jaar later werd dit nog meer geïntensiveerd door de aanleg van de spoorlijn Maastricht - Venlo.


(bron Wikipedia)

 

 

Krawinkel

Wijk van Geleen
Map - NL - Sittard-Geleen - Wijk 05 Geleen - Buurt 01 Geleen-Centrum.svg
Kerngegevens
Gemeente Sittard-Geleen
Plaats Geleen
 
Inwoners (2014) 4335 incl. Lutterade[1]
Overig
Postcode(s) 6161
Foto's
Oude boerderij aan de Rijksweg Zuid in Krawinkel
Oude boerderij aan de Rijksweg Zuid in Krawinkel